Noże japońskie

Lubisz wyjątkowe i unikalne produkty zamiast masowych, które produkowane są na szeroką skalę? Kuchnia to Twoja pasja i jeśli chodzi o jej wyposażenie, nie uznajesz kompromisów? Z pewnością do gustu przypadną Ci noże japońskie. Cieszą się one uznaniem na całym świecie i są chętnie wybierane przez najlepszych szefów kuchni. Dowiedz się, dlaczego warto w nie zainwestować.

Japońskie noże – dlaczego są tak wyjątkowe?

Osoby, które pierwszy raz w życiu mają kontakt z japońskimi nożami są zszokowani ich cenami. Najtańsze sztuki kosztują kilkaset złotych, a te z wyższej półki więcej niż tysiąc. Czy naprawdę warte są takiej ceny? Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto dowiedzieć się nieco więcej na temat procesu ich produkcji. Przede wszystkim są one wykonywane ręcznie – zarówno jeśli chodzi o ostrze, jak i rękojeść. Wykonaniem jednego noża zazwyczaj zajmuje się aż 4 rzemieślników. Wykonane są one ze starannie skomponowanych materiałów oraz posiadają luksusowe wykończenie. Każdy ich element jest perfekcyjny – przechodzi aż przez 4 etapy produkcji, zanim dostanie się do sprzedaży. Co więcej, każdy nóż japoński jest unikalny. Ich zaletą jednak nie jest tylko piękny wygląd, ale przede wszystkim funkcjonalność. Przystosowane są do różnych zadań, dlatego mają różne kształty, ostrza, rękojeści oraz wykończenia. Dzięki temu, mogą zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wymagających szefów kuchni – nie oznacza to jednak, że nie sprawdzą się w domowym użytku. To wyroby uniwersalne i wszechstronne.

Japońskie noże – najostrzejsze noże świata

Japońskie noże cenione są przede wszystkim za niesamowitą ostrość. Są o wiele lżejsze niż te europejskie i można posługiwać się nimi praktycznie bez użycia żadnej siły. Mistrzowie japońskiego rzemiosła opracowali do perfekcji kucie niebywale twardych ostrzy, które są zarazem cienkie i precyzyjne. Efekt taki uzyskano dzięki żmudnym procesowi kucia i hartowania surowca w wysokich temperaturach. Noże europejskie zazwyczaj powstają tylko z jednego kawałka stali, natomiast te pochodzące z Dalekiego Wschodu nawet z kilkudziesięciu. Do ich produkcji używana jest najwyższej jakości stal wysokowęglowa, o wiele twardsza od tradycyjnej stali nierdzewnej. Właśnie dlatego ostrza tych noży są odporne na ścieranie, nie wyginają się podczas krojenia oraz długo utrzymują ostrość. Czy aby osobiście przekonać się, o ich nadzwyczajnych właściwościach trzeba udać się na zakupy aż do samej Japonii? Oczywiście, że nie. Sprzedażą oryginalnych japońskich noży w naszym kraju zajmuje się między innymi firma Suncraft.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here